Az újévi fogadalmakon kívül bőven akad magyar hagyomány az újév ünneplésével kapcsolatban. Ezek többsége régi babonákhoz vagy hiedelmekhez kapcsolódik, és háztartásonként változó lehet.

Ezek a babonák évszázadok óta a magyarok életének a részét képzik. A gasztronómiához kapcsolódó babonák többsége a szilveszterhez kapcsolódik, gondoljunk csak a lencsére vagy a disznóra. Ezen hiedelmeknek a gyökerei a korábbi évszázadokra nyúlnak vissza, amikor a lakosság nagy része a mezőgazdaságban dolgozott, általában rossz körülmények között. Úgy vélték, hogy amit az év utolsó napján és a következő év első napján ettek, az hatással volt a következő év termésére, így a család jólétére is.


Ma már számos finomság közül választhatunk, de minden étel mögött ott rejlik egy hagyományos magyarázat, hogy miért vagy miért nem érdemes az év utolsó napján vagy az újévben fogyasztani.

Az alábbi cikkünkben összegyűjtöttük a szilveszter legnépszerűbb ételeit, így megnézhetitek, mit érdemes ennetek, hogy szerencsés év álljon előttetek.

Lencse és bab

Sok kultúra úgy gondolja, hogy a lencse és a bab a gazdagságot és a szerencsét jelképezi. Az olaszok kolbásszal gazdag lencsét esznek, míg a japánok babot esznek az újév első három napján, Brazíliában pedig lencse, bab és rizs is szerepel az étlapon, csak a biztonság kedvéért.

A magyaroknál a lencseleves és a lencseleves a jellegzetes újévi ebéd, de sokféleképpen készíthetünk salátát, vagy pástétomot is a lencséből. Minél többet eszünk belőle, annál nagyobb gazdagság vár ránk a következő évben.

Hal

A halnál fontos odafigyelni, hogy pontosan mikor fogyasztjuk azt, ugyanis egyszerre okozhat szerencsét és balszerencsét is – a magyar hagyományok szerint. Ha az év utolsó napján halat eszünk, az előnyös, mert vele az év minden szerencsétlensége és kudarca is elúszik, teljesen eltűnik. Ha azonban az újév első napján halat fogyasztunk, a hallal együtt elúszni hagyjuk a szerencsénket.

Ennek ellenére egyes országokban a hal még mindig népszerű étel újév napján is. Svédországban szilveszterkor svédasztalos büfét készítenek, amelynek fő szereplője a hal. Dániában az emberek általában sült tőkehalat esznek, míg az olaszok szárított tőkehalat fogyasztanak. A hering jellegzetes szilveszteri étel Lengyelországban, így ez szinte mindig szerepel a háztartások újévi étlapján. A halnak Németországban is nagy kultúrája van, mivel az emberek a pénztárcájukba is tesznek halpikkelyeket, hogy gyorsabban meggazdagodjanak.

Malac

Ha a következő évben is szeretnénk magas anyagi jólétet elérni, akkor éjfél után mindenképpen együnk disznót. A babona szerint a disznó orrával vájja ki a szerencsét, emiatt pedig szilveszterkor a sült disznóhús szimbolikus fogás, de a virsli is megteszi a dolgát!


Ezen étkezési lehetőségeken kívül vannak olyan ételek, amelyeket nem szabad enni az újévi ünneplés alatt. A madarak a szerencsével együtt elrepülhetnek, ezért semmiféle baromfit nem szabad felszolgálni. Egyesek azonban úgy gondolják, hogy az év utolsó napján a baromfihús elfogyasztásával elszállhatnak a gondok is.

Hamarosan frissítjük oldalunkat a 2022 szilveszteri ajánlatainkkal.